Şarap Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bugün açıp bitiremediğiniz şarap, ertesi gün sirkeleşir mi?

 

Hayır. Normal olarak yeni açılan bir şişe en az üç gün içilebilirliğini korur. Hatta bazı uzmanlar 2-3 gün önce açılmış şarabı tercih ederler.

Şarabımızı satın alırken dikkat etmemiz gerekenler

 

Şarabımızın etiketi üzerinde Üretici ismi, üretildiği bölge, Üzümün Bağbozumu yılı, Şişelendiği tarih, bağbozumuyla şişelenme arasında şarabın geçirdiği dönem, Üzümün türü gibi detaylandırılabilir.

 

Şişeyi açıp şarabın biraz havalanmasını beklerseniz daha iyileşir ve yumuşar mı?

 

Bazı şaraplar için bu geçerlidir. Ancak bunun en iyi yolu şarabı şişeden karafa aktarmakla olur.

Yıllanmış şarap, iyi şarap mıdır? 

 

Sadece bazı şaraplar uzun yıllar saklandıklarında iyileşirler. Şarabın yıllandırılmasının sebebi, içindeki, alkol, tanen, asidite gibi öğelerin en ideal dengeye gelmesini beklemek içindir. Öte yandan pek çok şarap gençken içime hazırdır.

 

Şarabı bardakta salladığınızda bardağın çeperinde oluşan bacaklar şarabın kalitesi hakkında fikir verir mi?

 

Hayır. Bacakların çokluğu sadece alkol seviyesinin yüksekliğini gösterir. Bu da şarabın iyi ya da kötü olduğunu göstermez.

 

Bir şarabın iyi olduğunu şişenin mantarını, koklayarak anlayabilir miyiz?

 

Hayır. Mantarı, küflenip küflenmediğini görmek ve şişenin hava alıp almadığını anlamak için kontrol edersiniz. Mantar kırılmışsa şişe hava almış şarap kötüleşmiş olabilir.

 

Kırmızı şarap sadece kırmızı etle, beyaz şarap sadece beyaz etle mi eşleşmelidir?

 

Hayır. Örneğin somon ve ton balığıyla kırmızı şarap Pinot Noir içilebilir. Genel kural: sevdiğiniz yemekle sevdiğiniz şarabı için.

 

Kaç derecede içmeli?

 

Şarabı aşırı soğutmak, kokusunun ve tadının daha hafif hissedilmesine yol açar. Bu yüzden derecesini iyi ayarlamak gerekir. Beyaz şarapların çoğu (Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Loire, Riesling, Chardonnay) 7-9 derecede servis yapılmalıdır. Geniş gövdeli, kaliteli beyaz şaraplar (Sauternes), beyaz Burgundy ve hafif kırmızı şaraplar (Beaujolais) 10 derecede içilmelidir. Kırmızı şarapların çoğu (Cabernet Sauvignon, Bordcaux, Zinfandel, Merlot, Rhones, Shiraz) 15-17 derecede servis yapılmalıdır. Kırmızı şarabın oda sıcaklığında servis edileceği söylenirken kastedilen mahzen ısısıdır. Normal oda sıcaklığındaki alkol, damağınızda acı ve keskin bir tat bırakır. Isıyla şarabın özellikleri değiştiğinden, kadehi tutarken vücut ısımızın şarabı etkileyeceğini göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Şarabın kadehte sunulmasının amacı, şarabın olduğu yere temas etmeden, gövdeden tutarak içme imkânı sağlamasmdandır. Şarap çok soğuk değilse, kadehin üst kısmından tutulmamalıdır. 

 

Şarap buzdolabında ne kadar bekletilebilir?

 

Açılmış ancak tamamı içilmemiş bir şarabın mantarını sıkıca yerine oturtup buzdolabımzda biraz bekletebilirsiniz. Bu süre şarabın cinsine bağlı olmakla birlikte, genelde üç gündür. Bu şekilde daha uzun süre bekletilen şarabın aroması değişmeye, taze meyve kokuları ve tadı yok olmaya başlar. Bunun nedeni oksidasyondur. Şarap nefes almaktadır ve fazlaca oksijen onu şaraplıktan çıkarır. 

Hangi bardakla içilir? 

 

Şarap keyfini bütün duyularımızla yaşarız. Bu yüzden şarap bardağının renksiz ve düz olması şarabın rengini görmemiz açısından önemlidir. Ayaklı bardak elimizden geçecek ısıya karşı şarabın ideal içim ısısını korumak için bire birdir. Bardağın ağzının kalınlığı şarabın dilimize temas noktasını değiştireceğinden ideal olan, mümkün olan en ince ağızlı bardaktır. Ortası geniş ağıza doğru daralan bardak şarabın aromasını içinde hapsederek içim sırasında en fazla kokuyu almamızı sağlar.

 

Şaraba rengini veren nedir?

 

Üzümlerin çoğu, kabukları hariç beyazdır. Kabuk, üzümü ezmeden evvel çıkarılabilirse, renksiz bir şıra ve haliyle de beyaz bir şarap elde edilir. Şaraba kırmızı rengini vermek için, şırayı renk maddeleri içeren, üzüm kabuklarıyla bekletmek gerekir. Bu işleme de "cibre mayalanması" adı verilir. Cabernet Sauvignon ve Zinfandel gibi kırmızı üzümlerden, ancak, kabuklar mayalanma işlemi esnasında, belirli bir süre şırada bırakılırsa, kırmızı şarap elde edilebilir. Lâkin bu bekletme süresi, şarabı yapan kişiye bağlıdır. Bu sürenin uzunluğuna göre şarap, beyaz, roze ya da kırmızı olur.